Aş putea să vorbesc de lanţul de spălătorii, dar nu o voi face. La ce m-am gândit acum este cumva legat de, ce vom face în continuare cu Horeca. Unde ne vom spăla rufele murdare, cele care au strâns petele din trecutul prepandemic. În cele mai multe cazuri, perioadele calme, cele trecute de şocurile crizelor financiare, până la următorul șoc, nu sunt atente la viitor. În momentele stabile din punct de vedere financiar, firmele au tendinţa să subaprecieze multe din variabile. Angajaţii, investiţiile, concurența şi altele sunt de multă vreme numai o suită de acţiuni făcute în regim de relanti. Uneori se mimează profesionalismul. Asta fiindcă presiunea crizelor nu există zi de zi. Ciorba dacă frige nu se mănâncă cu prea mare plăcere, însă atunci când e rece ne permitem să dăm vina pe toată lumea, fără să vrem să înţelegem timpul nostru de întârziere. O mâncăm târziu, rece şi cu nervi. Cauza este o urmare a pierderii de timp.
Unde ne vom spăla rufele murdare
La primul meu post de manager mi s-a spus că un manager precaut stă cu valiza la ușă din prima zi de la angajarea sa. Am chicotit. Nu i-am înțeles substratul. Mai târziu mi-am dat seama că nu valoarea unei persoane este soluția unui business de succes, ci timpul. Unii au conştiinţa valorii timpului. Noi nu, sau arareori. Timpul e cel care aduce şi goneşte pandemiile, crizele financiare. El stabilește valoarea afacerii. Din cauza asta e nevoie de calcule. Bugetul şi rapoartele decadale au calitatea de a absorbi timpul care devine implacabil. Să fii prieten cu timpul înseamnă să-i înţelegi metehnele. Acum, horeca are de trecut un examen dificil. Profesorii i-au luat stiloul preferat, iar colegii din economie nu-i mai suflă un cuvânt. Profitul a devenit un deziderat. Bunul mers al afacerii este o primă dorinţă.
Timpul
Pare un obstacol care cizelează. De acum înainte forţa de revenire, după o perioadă grea, trebuie să fie reglementată prin procedurile interne ale fiecărei companii din Horeca. Mai ales că acest business are formatul unui joc plăcut, admirabil şi dorit. Ce văd, totuși, este un examen netrecut. Plaje lungite la infinit, fără o noimă de business, de o relație corectă tip administrație- operator economic- client. Prețuri ridicate la materiale de construcții, acolo unde consiliul concurenței s-a sesizat deja. Dezinteresul tinerilor pentru a ocupa un loc în bucătarie sau în recepția unui hotel. Nu e prima dată, și nici ultima. Unde ne vom spăla rufele murdare?
Horeca are nevoie de un suflu nou. Timpul nu cunoaște nimic din aceste întârzieri care amenință domeniul hospitalier. Timpul trebuie integrat în toate procesele de lucru. La fel, în îmbunățățirea relațiilor cu celelalte domenii de activitate.
#Unde ne vom spăla rufele murdare