Teoria Nudge

De ce m-am gândit că poate fi aplicată în turism?Teoria Nudge

Dacă citim pe internet câte ceva despre Teoria Nudge, aflăm că reprezintă o abordare interesantă în economia comportamentală. Ea poate fi aplicată cu succes în industria turismului.

Aceasta se bazează pe modificări subtile ale mediului, pentru a ghida comportamentul oamenilor în direcții pozitive, fără a impune restricții sau constrângeri directe.Teoria Nudge

În timp ce majoritatea se concentrează pe impactul pozitiv asupra schimbării comportamentale, mai puține au fost cercetările care s-au uitat la ghionturile neintenționate sau ineficiente. De obicei, oamenii nu realizează că sunt înghiontiți. 

Unele companii, realizând potențialul economic, au făcut anumiți pași, rezultați dintr-o gândire de tip „nudge”(ghiont).

Gândiți-vă la micile anunturi care vă invită să vă refolosiți prosopul în baia hotelului, de exemplu. Acest lucru permite hotelului să fie mai ecologic și economisește sume considerabile de bani pe costurile de spălătorie. Cu această abordare, unele hoteluri au menționat că 87% dintre oaspeții care au folosit aceste camere și-au refolosit prosoapele. Acest mic detaliu a sporit rata de reutilizare a prosoapelor.

Dar cum poate fi utilizată teoria Nudge pentru a îmbunătăți turismul?

Influența fără constrângere și pentru a face bine.  Aceasta este morala teoriei Nudge. O doză de manipulare este admisă, dar folosită cu cele mai binevoitoare eforturi – nu fără a ne aminti că orice formă de comunicare poate fi percepută ca manipulare.

Cum procedăm?

Începem cu Alegerea alimentelor sănătoase: În hoteluri și restaurante se pot aranja vizual mâncărurile sănătoase într-un mod mai atractiv sau la vedere

De exemplu, amplasarea fructelor proaspete într-un bol colorat pe buffet, poate stimula turiștilor alegerea unor opțiuni mai sănătoase.

O altă idee este Economisirea resurselor.  Prin afișarea clară a informațiilor privind economisirea apei și energiei în camerele de hotel, turiștii pot fi influențați să fie mai conștienți și să reducă consumul. Mulți oameni se simt obligați să-și alinieze comportamentul cu cel al majorității.

Un alt ghiont ar fi Promovarea turismului durabil. Hotelurile pot folosi mesaje subtile pentru a încuraja turiștii să recicleze, să folosească prosoapele mai mult de o zi sau să evite risipa alimentară.

Putem adauga și Opțiunile implicite

La rezervarea unui sejur, hotelurile pot seta implicit opțiunile eco-friendly (de exemplu, renunțarea la schimbarea zilnică a lenjeriei, cunoscutul PRONATURA). Turiștii pot alege, în felul ăsta, să le păstreze sau să le schimbe.

Să nu uităm și de Feedbackul social: Hotelurile pot afișa feedback pozitiv de la alți turișți care au ales opțiuni durabile sau au avut un comportament responsabil.

Și încă o idee, Personalizarea ofertelor: Prin analiza datelor despre preferințele și obiceiurile turiștilor, se pot oferi sugestii personalizate pentru activități, excursii sau restaurante.Nudge-urile sunt mici schimbări în mediu care sunt ușor și ieftin de implementat

A înghionti oamenii nu este o înșelăciune. Nudging funcționează adesea prin ridicarea proeminenței unei anumite decizii sau comportament. Dacă oamenii sunt deja predispuși către ceva – cum ar fi comportamentul eco-conștient – un ghiont îi ajută să-și îndrepte mecanismele mentale în acea direcție. Înghiontirea nu poate face pe oameni să facă ceva ce nu vor să facă.

În concluzie, aplicarea teoriei Nudge în turism poate crește sustenabilitatea, îmbunătăți experiența turiștilor și reduce impactul negativ asupra mediului.

Este o modalitate inteligentă de a ghida alegerile turiștilor într-un mod subtil și benefic pentru toți.

Desigur! Implementarea teoriei Nudge într-un hotel poate fi un pas important către o experiență mai sustenabilă și plăcută pentru turiști.

Având în vedere amploarea contribuției risipei alimentare la schimbarea globală a mediului, este surprinzător că această problemă nu a primit o atenție mai mare. Măsurile reduc cantitatea de alimente pe care restaurantele trebuie să o achiziționeze și nu există nicio schimbare în satisfacția oaspeților, ceea ce face probabil ca profiturile să crească. Măsurile constituie astfel potențiale oportunități de câștig-câștig.

0Shares

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *